Painonvartijat tunnetaan maailmalla nimellä Weight Watchers tai nykyään nimellä WW International. Se oli Suomen suosituin painonpudotusmenetelmä 80- ja 90-luvuilla.
Vuosien menestyksen jälkeen, siitä alkoi kuitenkin paljastumaan yhä suurempia ongelmia. Kerron Painonvartijoiden tarinan tässä artikkelissa.

Jean Nidetch ja Painonvartijoiden synty
Painonvartijoiden tarina alkoi 1960-luvun alussa, kun Jean Nidetch, newyorkilainen kotiäiti, kamppaili ylipainon kanssa. Hän oli kokeillut useita dieettejä, mutta ei onnistunut saavuttamaan pysyviä tuloksia.
Vuonna 1961 hän osallistui New Yorkin terveysviranomaisten tarjoamaan laihdutusohjelmaan, joka perustui lääkäri Norman Jolliffen ”Prudent Diet” protokollaan 1950-luvulta.
Ohjelma perustui aikansa ravitsemussuosituksiin ja kalorien hallintaan. Vaikka ohjelma antoi ohjeet laihduttamiseen, Nidetch huomasi ettei se tarjonnut henkistä tukea, joka hänen mielestään oli avainasemassa painonhallinnassa. Hänestä oli äärimmäisen vaikeaa noudattaa diettiä ilman kommunikaatiota ja kannustusta.
Varsinkin kun hänellä oli hirmuinen himo syödä keksejä. Hän tarvitsi tukea.
Tämän oivalluksen myötä Nidetch kutsui kuusi ystäväänsä koolle kotiinsa ja alkoi järjestää viikoittaisia tapaamisia, joissa ryhmä jakoi kokemuksiaan, haasteitaan ja onnistumisiaan painonpudotuksessa.
Hän huomasi, että vertaistuki teki laihduttamisesta helpompaa ja antoi osallistujille motivaatiota pysyä tavoitteissaan. Kahdessa kuukaudessa ryhmä kasvoi 40 naiseen. Sana alkoi leviämään New Yorkissa.
Suosion myötä vuonna 1963 Nidetch perusti Weight Watchersin virallisesti yhdessä Al ja Felice Lippertin kanssa. Lippertit olivat laihtuneet hänen komennossaan ja halusivat tehdä busineksen tästä. Al tulisi vastaamaan busineksestä, Felice ravinnosta ja Jean toimisi keulakuvana.
Idea osoittautui kannattavaksi. Ohjelma keskittyi yhdistämään tiukan ruokavaliosuunnitelman ja yhteisöllisen tuen, mikä teki siitä erottuvan muihin laihdutusmenetelmiin verrattuna. Nidetchin karismaattinen persoona ja innostus saivat ihmiset liittymään mukaan. Ohjelma levisi vauhdikkaasti koko Yhdysvaltoihin ja myös sen ulkopuolelle.
1968 Painonvartijoilla oli jo yli miljoona asiakasta ympäri maailmaa.
Kasvu oli niin rajua, että Lippertillä oli mahdotonta pitää kaikki narut käsissään. Joten he päättivät myydä yrityksen Heinzille (juuri se ketsuppifirma) 72$ miljoonalla dollarilla vuonna 1978. Myynnin jälkeen Lippert jatkoi toimitusjohtajana ja Jean konsulttina vielä jokusen vuoden.
Painonvartijat: Laihdutusmenetelmä
Painonvartijat perustuu kalorilaskentaan ja ruokien pisteytysjärjestelmään. Keskeinen idea oli, että ruokaa ei rajoitettu sen laadun perusteella, vaan osallistujat laskivat pisteitä ja pyrkivät pysymään päivittäisessä rajoituksessa. Tämä johti usein nopeaan laihtumiseen, mutta pitkällä aikavälillä tulokset eivät olleet pysyviä.
Eli menetelmä teki laihdutusta juuri päinvastaisella tavalla mitä minä opetan 2025 asiakkailleni. Tästä syystä Painonvartijat eivät koskaan pystyneet tuomaan pysyviä tuloksia asiakkailleen. Kalorilaskenta ja punnitus epäonnistuu joka ikinen kerta. Aina. Lue artikkelini, jossa kerron miksi kalorit ovat huuhaata.

Painonvartijat Suomessa
Painonvartijat saapui Suomeen vuonna 1973. Ensimmäinen Painonvartijoiden tapaaminen järjestettiin Helsingissä ja se keräsi heti kiinnostuneita osallistujia.
Konsepti oli uusi ja mullistava Suomessa, jossa laihdutus oli aiemmin perustunut lähinnä itse tehtyihin ruokavalioihin ja liikunnan lisäämiseen. Painonvartijoiden ryhmämuoto houkuttelivat monia ja pian tapaamisia alettiin järjestämään eri puolilla maata.
Kasari oli hyvää kasvua Painonvartijoille Suomessa, mutta 90-luvulla uudet kilpailijat astuivat markkinoille ja taistelu asiakkaista kiihtyi. Jenny Graig, Slim-Fast, Healthy Choice ja Nutrisystems aiheuttivat Painonvartijoille markkinaosuuden menetystä.
Tähän vastatakseen he loivat Painonvartijoiden Pisteet, joka on varmaan suomalaisille se kaikista tutuin versio. Monet laihduttajat käyttivät Painonvartijoiden pistekirjaa, jonka avulla seurattiin ruoan pisteitä ja hallittiin päivittäistä energiankulutusta.
Painonvartijat pisteet -järjestelmä oli helppo seurata, mutta se ei todellakaan ottanut huomioon ravinnon laatua. Näin ollen ohjelmassa oli mahdollista laihtua syömällä esimerkiksi pizzaa, kunhan pisteet pysyivät sallituissa rajoissa.
Ysärin lopulla Heinz myi yrityksen pois Artal Luxembourgille 735$ miljoonalla dollarilla vuonna 1999.

Painonvartijoiden loppu Suomessa
2000-luvulla Painonvartijat alkoi menettää suosiotaan Suomessa kiihtyvällä vauhdilla. Digitaalisten laihdutuspalveluiden ja uusien ruokavaliosuuntauksien nousu aiheuttivat kadon asiakkaissa. Atkins esimerkiksi nousi suosioon ja ihmisiä ei enää kiinnostanut perinteiset laihdutusryhmät.
Vuonna 2010 Painonvartijat lopetti toimintansa Suomessa kokonaan. Syyksi yhtiö kertoi pieni vestömäärä ja harva asutus.
Miksi Painonvartijat epäonnistui?
Vaikka monet laihtuivat, ongelmia alkoi ilmestyä välittömästi kun ohjelma lopetettiin. Koska ohjelma ei perustunut pysyviin elämäntapamuutoksiin vaan tiukasti pisteiden laskemiseen, useimmat osallistujat lihoivat takaisin.
Tämä ilmiö tunnetaan nimellä jojolaihdutus, josta olet varmaan kuullut? Paino putoaa ohjelman aikana mutta palaa entiselleen kun laihduttaja lopettaa ”dieetin”.
Pysyvät tulokset vaativat jotain ihan muuta kuin pelkän energiansaannin kontrolloimisen. Ravinnon laatu tuo pysyvät tulokset, mutta Painonvartijat keskittyi vain kaloreihin ja pisteisiin. Tämä jätti monet osallistujat tilanteeseen, jossa he eivät oppineet syömään terveellisesti ilman ulkopuolista järjestelmää.
Alla pari kommenttia, jotka löysin netistä suomenkielisiltä foorumeilta:
”Kilot tulivat aina takaisin, kun lopetin laihduttamisen eli hyvästä tarkoituksesta huolimatta en oppinut syömään normaalisti kitukuurin jälkeen.”
”Äiti oli aina pahalla päällä kun yritti laihduttaa, tuli niistä tapaamisista itkien pois kun punnitus oli niin noloa. No sitten hän sairastui sen loputtoman häpäisemisen takia ahmimishäiriöön ja jojotti painoa ylös ja alas vuosia.”
”Olin useita kertoja mukana. Minäkin paastosin aina punnituspäivän. Kun kerran oli syömättä niin piti olla jatkossakin että viikon tulos näkyy puntarilla. Olisi voinut käydä vähän harvemmin ja ottaa rennommin. Yksittäinen punnitus ei ratkaise, paino kuitenkin tippuu pitkällä tähtäimellä. Tein myös sitä välillä että menin ryhmästä kotiin pizzerian kautta tai herkuttelin kunnolla ja seuraavana päivänä taas ruotuun.”

Painonvartijoiden Uudelleenbrändäys
Vuodet vierivät ja yhtiö jatkoi toimintaansa muualla. Vuonna 2019 Weight Watchers päätti uudistaa imagoaan ja vaihtoi nimensä WW:ksi.
Uudelleenbrändäyksen tarkoituksena oli päästä eroon laihdutusleimasta ja alkaa markkinoida itseään wellness-brändinä. Nimi WW otettiin käyttöön viestittämään ”Wellness that Works” -filosofiaa, joka painotti kokonaisvaltaista hyvinvointia laihdutuksen sijaan.
Brändimuutos kohtasi kuitenkin vastustusta. Monet pitkäaikaiset asiakkaat kokivat, että WW menetti sen ytimen, joka oli tehnyt siitä suositun. Laihduttaminen oli ollut Painonvartijoiden pääsanoma vuosikymmeniä ja vaikka hyvinvointi on tärkeä osa painonhallintaa, asiakkaat eivät olleet valmiita tällaiseen muutokseen.
Uudistus koettiin epäselväksi ja sekavaksi, eikä se houkutellut uusia asiakkaita. Tuloksena yhtiö menetti noin 600 000 asiakasta jo ensimmäisten kuuden kuukauden aikana.
Viime vuosina yhtiö on siirtynyt entistä vahvemmin pois laihdutuksesta. WW alkoi korostaa henkistä ja fyysistä hyvinvointia ilman perinteistä painonpudotusta. Tämä strategia ei kuitenkaan vakuuttanut entisiä tai uusia asiakkaita.
Lisäksi WW:n aiempi pistejärjestelmä oli ollut monille laihduttajille helppo tapa hallita syömistä ja sen merkityksen vähentäminen sai monet käyttäjät siirtymään muihin laihdutusmenetelmiin.
Miten laihdut 2025?
Painonvartijat ovat siis edelleen toiminnassa ja takovat rahaa pääasiassa netissä. Toki heidän markkinaosuus on murto-osa siitä, mitä se oli joskus.
Pisteiden laskeminen ei tuonut pysyviä tuloksia mutta minun ideani tuo.
Ravintovalmennan evoluution mukaisella ravinnolla asiakkaitani. Olen tehnyt sitä jo vuosia paikallisesti Naantalissa ja etänä ympäri Suomea.
Minun systeemissäni EI lasketa pisteitä, EI kaloreita EIKÄ todellakaan punnita ruokaa.

Minun systeemini on hyvin lähellä Richard Mackarnessin Eat Fat and Grow Slim -systeemiä. Siinä kaikki jätetään kehon luonnollisen nälän harteille kun ravinnon laatu on superkorkea.
Tämä on helpoin tapa laihtua mielestäni. Ei tarvitse kärsiä nälässä, ei tarvitse punnita mitään, ei väsymystä, ei verensokerin heittelyä, ei mitään.
Prosessoitu roska pois ravinnosta, tilalle luonnollista ja laadukasta ruokaa. Sen jälkeen ei tarvitse muuta tehdä kuin nauttia kyydistä. Keho hoitaa itse loput. Näin se tehdään OIKEIN ja tulokset ovat PYSYVIÄ!
Varaa alta nappulasta soittoaika minulle ja jutellaan lisää? Tai voit laittaa sähköpostiakin minulle ja kerro lisää tavoitteistasi?
varaa soittoaika

PS. Asiakkaat ovat arvostaneet ravintovalmennustani ja pt:tä. Käy katsomassa arvosteluni personal trainerin sivuilta.